RSS Feed
adrenalitera

Despre nesimtirea fumatorilor

vezi toate articolele de
29 Apr 2011 la 15:16 141 comentarii 3814 vizualizari.

Moto  -  Legea nesimtitului:  “Ce tie nu iti place, altuia nu-i face.  Deci fa-i ce-ti place tie.”

Dragi fumatori,

O sa fiu scurt si la obiect.

Ma deranjeaza fumul de tigara. Organic. Nu pentru ca sunt fitos si intolerant.

Nu sunt genul de disperat  care sa ceara interzicerea fumatului pe motiv ca se polueaza planeta. Fumati fratilor cat poftiti.  La voi acasa si chiar si pe strada pentru ca, tolerant fiind, o sa-mi pierd eu timpul ocolindu-va numai ca sa va simtiti voi bine.

Numai ca am si eu o mica rugaminte,  imi place sa cred, indreptatita. Va rog sa nu-mi interziceti accesul in pub-uri si restaurante. Nu v-am gresit cu nimic. Daca vedeti ca sunt oameni in jurul vostru nu va cad outele daca iesiti afara sa va satisfaceti nenorocita de necessitate. Ca doar n-ati venit acolo sa fumati. Ati venit sa vedeti un spectacol, sa mancati, sa faceti conversatie, nu sa ne umpleti hainele si plamanii de fum.

Daca nu va place mancarea, conversatia sau spectacolul plecati acasa. Nu va razbunati pe oamenii nevinovati.

Eu inteleg ca este o necessitate, dar nu sunt eu vinovat pentru ca v-ati creat-o. Pentru ca, sa va spun ceva:  si urinatul este o necessitate.  Si sper ca veti fi de accord cu mine ca e o necessitate mult mai stringenta decat fumatul. Daca voua va ofera cineva o suma de bani imensa ca sa nu fumati o zi, o sa puteti face asta. Eu nu. Trebuie sa urinez. Si daca voi aveti impresia ca “necesitatea” este o scuza pentru a nu fuma afara nenorocita de tigara, sa nu va mirati daca o sa simtiti un jet cald pe pantaloni. Tocmai am avut o necesitate si am fost prea comod sa ma duc pana la toaleta. Am vrut sa ma simt si eu confortabil si sa nu pierd ceva din spectacol sau din discutie.

Vi se pare ca exagerez? Nicidecum. Sa comparam si sa observam  consecintele.  Discomfort olfactiv? Intalnim la ambele.  Ramane mirosul in haine si trebuie spalate? Idem.  Numai ca de la pipilica pe pantaloni nu o sa faceti nici cancer si nici alte probleme de sanatate nu vor surveni drept consecinta.

Asa ca, daca ma pis pe voi in timp ce fumati in fata mea, tot nu suntem chit.

Tocmai de aceea intr-o societate nu normala, dar mai apropiata de normal decat asta in care traim, o intalnire de afaceri  s-ar putea derula in felul urmator:

- Imi permiteti sa urinez in timpul discutiei pe dumneavoastra?

- Chiar va rog!

- Dar o tigara pot sa-mi aprind?

-Nu! Asta ar fi prea de tot.

Acuma, ca sa echilibram un pic situatia, o sa va si apar un pic interesele. Nu mi se pare normal sa fiti taxati in plus pentru ca fumati. Accize si alte rahaturi. Platiti deja cu sanatatea, va put gura si hainele si, daca faceti exces, aratati ca dracu’. Ce e porcaria asta cu taxa pe viciu? Oamenii viciosi deja platesc cu varf si indesat, ar trebui sa aiba reducere pe mijloacele de transport in comun exact ca pensionarii sau handicapatii.  Si pe deasupra mai trebuie sa plateasca si accize la stat si din cauza asta se razbuna pe noi, cei nevinovati. Noi, nefumatorii, va propunem un targ: iesim alaturi de voi in strada sa strigam “jos acciza” si voi fumati dracului afara sau la voi acasa.

P.S. As vrea sa spun ca nu toti fumatorii sunt asa, dar, din pacate, toti cei pe care-i cunosc nu ma lasa. Si unii imi sunt prieteni si ii respect si ii iubesc, dar cand vad ca-si scot tigara intr-o incapere plina de oameni imi vine sa le dau una dupa ceafa (bineinteles numai la aia de la care nu e posibil sa o primesc cu dobanda inapoi). Sau poate ca am cunoscuti fumatori despre care nici nu stiu ca sunt fumatori. Daca exista, ii asigur de stima si aprecierele mele.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 

Etichete: , , , ,


141 comments
 • 1

  Sunt fumătoare şi sunt de acord cu tine, Adrenalitera.

 • 2

  N-ai dreptate cu accizele. Nu poţi pune pe aceeaşi treaptă handicapul şi viciul. Eu sunt o handicapată cu voie, ca să zic aşa. Singură, cu mâna mea. Şi tocmai de-aia trebuie să plătesc: mi se pare perfect normal!

 • 3

  Ai două opțiuni:

  1. Fie îți selectezi prietenii la sprânceană, fumător/nefumător,experiment anevoios, fără șanse de izbândă;

  2. fie faci sacrificii financiare și, în loc să te alături sutelor de agitatori, stradali, pentru micșorarea accizelor, cumperi favoriților tăi câte-o țigară electronică, cu preț între 40 – 400 Ron (le poți comanda și pe net!fumezisanatos.r../

  Bine, ar mai fi a treia variantă: să-ți rezervi o masă în spațiul pentru nefumători (amenajate în fiecare pub, bar, restaurant), dar cum alea sunt anoste, vă îngrămădiți toți în fumul nostru!

  Da, știi cum e, și cu sufletul în rai…și cu prieteni nefumători, nu se poate!

 • 4

  Nu te obliga nimeni, minunatule, sa intri in zona fumatorilor. Ai zona ta, delimitata si goala. Stai acolo. Dar la cat de calculat si grijuliu cu banii (altora) te arati, tare te banuiesc ca vrei doar sa fumezi moca.

 • 5

  pfiiii!

  Nu credeam să-nvăţ a-l aproba vreodată;

  pe Fefceac, pururi tânăr, înfăşurat în manta-i,

  Ochii mei ‘nălţam pieziş ironici, la steaua

  Antipatiei.

  never say never

 • 6

  F.G.: ştii bine că împărţirea sectoarelor, acolo unde există plăcuţa pentru “nefumători”, e de formă. Ştiu o mulţime de locuri în care fumătorii sunt separaţi printr-un… gărduţ înalt de 1 m.

  Iar în cluburi nu prea există.

  Mie nu mi se pare normal ca fumătorii să fie închişi în case pentru că nu pot respira din cauza noastră. Noi suntem anomalia, înţelegi? Nu ei.

  Adrenalitera: probabil scrii în word şi-ţi trece cuvintele prin filtrul ăla pentru engleză. Dezactivează-l. Nu de alta, dar chiar sunt dobitoci care cred că se scrie “discomfort” şi nu e bine să fie încurajaţi.

 • 7

  Andreea: :lol:

  Oana: crezi tu că la aştia înrăiţi, ca mine, ar merge cu ţigara aia?

 • 8

  premisa e gresita: fumatul NU este o necesitate. prin urmare, articolul e tembel.

 • 9

  Mai mult ca sigur că și “articolul” ăsta l-ai conceput după ce ai citit”Can we smoke in here?”. Chiar nu poți da din tine ceva original? Aşa se întâmplă când ai idei puține și alea fixe.Din tot ce am citit scris de tine până acum, am înțeles doar un lucru : ce nu-ți place sau nu-ți convine ție este automat rău, dăunător, nedemocratic, negativ.Cât despre figura de stil pe care ai încercat-o, aia cu pișatul și fumatul, ți-a ieșit fix un rahat. În altă ordine de idei, fumatul nu este permis decât în cârciumi, care cârciumi au spații pentru fumători și spații pentru nefumători, așa că nu te oprește nimeni să te duci la nefumători, inteligentule. Şi mai rău ca fumul de țigara, mult mai rău, miroase prostia, iar de la time vine un miros urât, așa că mă întreb ești fumător sau…?

 • 10

  @Nora: Nora,

  Funcționează sigur! Există (și acuma iartă-mă) și mai mari, na mai groase, care ți-ar asigura doza zilnică de nicotină. Mai mult, cu alea pufăi oriunde!

 • 11

  Oana, eu le-am testat: nu a functionat

 • 12

  Fuckyou: doar cârciumile cu suprafaţă mai mare de 100 de m2 (parcă) sunt obligate. Alea mai mici, nu. Şi cum este mai profitabil, majoritatea au optat pentru varianta “fumători”.

  Dau doar un exemplu din Bucureşti, unul cunoscut de toată lumea: Carul cu bere. Cum e delimitat spaţiul acolo? Prin prezenţa sau absenţa unor scrumiere pe mese. Şi aia e tot.

  Cât despre cluburi, să nu mai vorbim.

  Am un prieten alergic la fum. Ţi se pare normal ca el să se chinuie să găsească un loc de luat masa, de distracţie etc? Şi din ce cauză?

 • 13

  @Alexandra Badicioiu Matei:

  Eu n-am apucat să îmi cumpăr, dar am niște prieteni care s-au lăsat așa, impropriu s-au lăsat, că doza de nicotină tot și-o iau. De la ei am tras și eu. N-am simțit diferența. Ce mi se pare mie complicat, e să-mi iau sticluțele alea, filtre, umple, toarnă, etc….multă muncă!

 • 14

  Oana, poate am să le încerc. Deocamdată am două reticenţe: 1. faptul că mie chiar îmi place fumul, gustul, gestul, senzaţia tactilă pe care mi-o dă ţigara. Nu mă împac cu mentolatele, lights-urile, aromele de tot felul. Am încercat, n-am putut. Eu fumez din alea “muncitoreşti”: Lucky Strike şi Gauloises când găsesc.

  2. ideea că, în timp ce ţigările normale au un capăt, pe care îl vezi, alea îmi par aşa… infinite. :D

 • 15

  Deocamdată le văd aşa ca pe un echivalent al… silicoanelor. Seamănă, dar nu sunt. :D

  Pe de altă parte, poate chiar sunt eficiente pentru unii.

 • 16

  @Nora: Eficiente financiar! Că altfel, nu văd sensul. Unii spun că faci economie. Știi, și eu sunt așa, la mine, dac-ar fi gratis, aș fuma cu ambele mâini! Să știi că și astea scot fum și aprind un led, așa să te vrăjească mai veridic!

 • 17

  Cu silicoanele e şi nu e aşa!

  Aşa cum se întâmplă cu orice lucru, dacă-l dai pe mâna cui nu trebuie …

  Eu am avut o prietenă care nu stătea rău cu ţâţele, dar ca toate femeile voia mai bine.

  Ne-am despărţit şi a plecat în state – americancă fiind.

  Peste un an când ne-am reîntâlnit, avea o lumină pe faţă pe care, în primă fază, nu i-am înţeles-o.

  Vă rog să mă credeţi că nici nu-mi dădeam seama dacă nu-mi spunea.

  De atunci, cu tot tradiţionalismul meu şi obsesia după natural, unghii şi ţâţe accept!

 • 18

  #17,

  Dacă ai fuma cu amândouă mâinile, de la mine să-ţi iei adio!

 • 19

  @Alexandra Badicioiu Matei:

  Ca tot te vad pe-aici, da-mi te rog si mie drumul unui comentariu pe care l-am postat la Vulpea Norei. As ruga-o pe ea, dar stiu ca nu poate. Am folosit numele lui Coasa Noastra. Doar asta-i hiba lui.

  Iti multumesc!

 • 20

  Svetlană,

  Da, bă, dar e hiba dracu, chiar dacă-i doar una!

 • 21

  Eu pot să scriu Cosa Nostra în comentarii.

 • 22

  Hm, se pare că nu. Doar de pe un proxy, nu şi de pe celălalt.

 • 23

  Oana, scot un fel de abur. Bleah! Iar ledul ăla… mi se pare culmea kitsch-ului.

 • 24

  Mai Litera cu Adrenalina,

  nu ti-o lua in cap, ca vezi Doamne, ce minune ai scris tu acolo. Nimereala incepatorului, doar atat.

  Si ce mesaje subliminale incerci sa transmiti tu cu “necessitate”?

  Ha? SS?

 • 25

  @Nora: Dacă tot m-ai întrebat de vorbă dă-mi voie să-ți sărut mâna și să-ți spun că scrii absolut superb.Nu mă dau în vânt după genul ăsta de literatură, dar scrierile tale sunt absolut impresionante. Felicitări!

  Cât despre chestia cu fumatul, hai să fim serioși, dacă nici în cârciumi nu s-ar mai putea fuma… Înțeleg și sunt de acord ca fumatul să fie interzis în instituții, fie ele publice, fie private, în sălile de spectacol, de sport, în mijloacele de transport în comun, ceea ce se și întâmplă.Că separarea spațiilor în cluburi, pub-uri, cârciumi și restaurante este precum spui tu, asta se întâmplă doar pentru că legea care reglementează aspectul ăsta, fiind o lege românească, este o lege tâmpă care spune “ce” dar nu și “cum”, așa că fiecare face cum îl taie capul. Oricum, așa cum fumătorii au “drepturi”în cârciumi, tot la fel ar trebui să aibă și nefumătorii, iar problema s-ar rezolva simplu prin deschiderea unor localuri pentru nefumători, dar cum investitorii nu prea dau buzna să deschidă așa ceva, înseamnă că nu rentează. Deci întrucât nu sunt astfel de “stabilimente” trebuie să acceptăm ce avem,iar problema se simplifică radical : îți convine-te duci, nu-ți convine-stai acasă. Pentru prietenul tău, încearcă la CAPŞA ,pe vremea studenției mele aveau program de fumat o zi da, o zi nu.

 • 26

  tu sa te pishi pe mhata bai labare. nu mai poti sa aprinzi o tigara fara sa se trezeasca un inteligent amabil sa-ti dea lectii.

 • 27

  Ha! Pai tocmai tu, care-ti afisai ieri toleranta infinita la toate perversiunile cu discursuri “iete bai cum e romanii astia”, te-ai gasit azi sa strambi din nas la corcoduse??? :D

  Intr-un pub sau bar se duce lumea sa petreaca, sa bea alcool (alt viciu!), sa vorbeasca tare, sa se destinda, sa mai lase dracului de strambat nasul la ce face vecinul. Ca altfel te-as putea intreba la fel de bine de ce nu stai tu acasa, sa-ti consumi berea intre cei patru pereti protectori?

  Iar cand alaturi fumatul de urinat, arati aceeasi intoleranta excesiva ca unul care ar pune homosexualitatea alaturi de pedofilie NEGAND TOTAL implicatiile morale si penale ale ultimei.

  Bai, eu stiu ca-n Europa treaba cu fumatul continua sa fie mai relaxata. Stiu iar ca exista si destui nesimtiti. Dar nu baga toti fumatorii in clica asta. Am copii mari, am fost fumatori ani de zile ambii parinti. Dar n-am fumat si nu fumam in casa, ci mereu pe balcon. N-am pufait vreodata fumul de tigara in moaca altora.

  Tu stii la ce aberatii s-a ajuns, de mult timp, dincolo de ocean? Mergi la o cafenea, dar n-ai voie sa fumezi decat la zece metri de cladire! Eu unul mi-am bagat de-atunci picioarele in ele de cafenele.

  Astept sa protestezi acum si la urmatoarele: contra tuturor celor care isi dau cu parfum sau deodorante, contra celor cu animale (ca au miros si ti se caca pe gazon), contra celor cu miros de transpiratie, contra celor cu carii, contra celor carora le miroase pielea diferit, contra mirosului florilor primavara.

 • 28

  Cei care fumeaza sa se gandeasca la cei care sunt alergici la tutun. Eu am doua reactii, care apar in ordinea urmatoare: 1) lacrimez non-stop; 2) vomit. O lectie buna pt. cei care nu-i respecta pe nefumatori ar fi sa vomit pe ei. Din neatentie!

 • 29

  Vreau sa-i trag si eu una autorului direct in freza dar credeti ca are farmec asa de pe pozitia 29???

 • 30

  Fuckyou: mulţumesc pentru cuvinte.

  Referitor la fumat, nu fac decât să încerc să mă pun şi în “plămânii” părţii adverse. Chiar dacă suntem majoritari, cel puţin la noi în ţară, asta nu înseamnă că e ok să invadăm toate spaţiile de petrecere a timpului liber şi să punem monopol pe ele.

  Şi cum ăia “devianţi” suntem noi, mi se pare firesc să încercăm noi să schimbăm ceva, nu să-i obligăm pe cei sănătoşi să tragă ponoasele viciului nostru. Iar plasarea unui semn de egalitate între distracţie şi fumat mi se pare hilară. Ce credeţi, că nefumătorii nu se distrează?

  Comparaţia cu alcoolul iarăşi mi se pare nefondată. Că bea unul lângă mine nu mă afectează. Că fumează e altceva.

  Şi da, problema e în modul în care e aplicată legea. Normal ar fi ca izolarea aia să fie reală, nu de formă. Şi să se facă şi prin cluburi. Ieşiţi vreunul în Control? Sunt seri în care simt eu că leşin, dar un nefumător…

 • 31

  @nefumatoare

  “Cei care fumeaza sa se gandeasca la cei care sunt alergici la tutun.”

  Si io sunt alergic la pisici. Le extirpam pe toate?

 • 32

  lasand la o parte ca articolul este de 2 bani, cine te pune sa intri in restaurante de fumatori? nu-ti convine, intra la nefumatori, stai acasa sau comanda mancare de la chinezi.

 • 33

  @ Nora # 3

  In niciun caz nu am vrut sa spun ca fumatorii sunt handicapati, departe de mine gandul asta. Ceea ce sustin este ca viciul e o chestiune relativa care tine, in fond, de gusturi. Eu n-as recunoaste niciodata ca ceea ce imi place mie este viciu, indiferent care ar fi el. Prin urmare atat timp cat nu deranjez pe nimeni cu “viciul” meu, nu are nimeni dreptul sa spuna ca sunt vicios. Tocmai de aceea eu nu vreau ca fumatorii sa plateasca pentru ca imi umplu plamanii cu fum, vreau sa nu plateasca si sa nu mi-i umple.

 • 34

  @ Nora 7

  As vrea sa dau vina pe Word, dar din pacate trebuie sa recunosc ca eu am fost dobitocul care a scris “discomfort”. Rog redactia sa corecteze.

 • 35

  @ scr 9

  Sunt total de acord cu tine ca fumatul nu e o necesitate. Si daca citesti articolul cu atentie o sa realizezi ca nici eu nu sustin asta. Doar ca daca intrebi 99% dintre fumatori ei nu vor fi de acord cu noi.

 • 36

  @ fuckyou # 10

  Articolul la care faci referire nu are absolut nicio legatura cu subiectul acestui articol, desi nu vad nicio problema daca ar fi avut. Intrebarea legitima ar fi in cazul asta cine e prostul?

  In al doilea rand, pentru ca ai comentat la articolul meu precedent (deci l-ai citit) ar fi trebuit sa stii ca exista cel putin un lucru care nu imi place, dar cu care sunt de acord: orientarile sexuale ale unor indivizi. NNumai ca cu homosexualii nu am nicio problema pentru ca ai nu ma f pe mine in cur, ci ei intre ei, ceea ce nu e valabil si la fumatori.

  A inteles acuma creierasul ala mononeuronic al tau sau ai nevoie de un desen?

 • 37

  @ fuckyou # 10

  Tu ai zis chestia aia la misto sau chiar ai un creier mononeuronic? Cam ce legatura vezi tu intre subiectul articoluluji la care te referi si articolul meu?

  In al doilea rand, pentru ca ai comentat la articolul meu precedent, ar fi trebuit sa observi ca exista cel putin un aspect care nu-mi place, dar cu care sunt de acord: anume orinetarile sexuale ale unui individ. Si asta pentru ca homosexualii nu ma reguleaza pe mine in fund, in timp ce fumatorii da, desi organul sexual in cazul asta sunt plamanii. ai inteles acum diferenta sau trebuie sa-ti fac un desen?

 • 38

  @ Svetlana # 25

  Fata draga, in fata minunatului tau spirit de observatie nu pot decat sa strig Heil Hitler! Desi, dupa nume, s-ar potrivi mai degraba Heil Stalin, daca imi permiti acest mic oximoron.

 • 39

  @ dr.nenea 27

  Ba da ma, poti. Si nu-ti da nimeni lectiile pe care trebuia sa ti le dea mata inainte sa te dea la scoala. Asa ca nu te jena.

 • 40

  @ dr.nenea 27

  Ba da ma, poti. Si nu o sa-ti dea nimeni lectiile pe care trebuia sa ti le dea mata inainte de a te trimite la scoala.

 • 41

  @ dr.nenea 27

  Ba da ma, poti. Si nu o sa-ti dea nimeni lectiile pe care trebuia sa ti le dea ma ta inainte de a te trimite la scoala.

 • 42

  @ fuckyou 26

  “îți convine-te duci, nu-ți convine-stai acasă”

  Nici eu nu am zis altceva. Doar ca sper ca nu consideri exagerat daca o sa-ti spun ca nu vreau sa stau acasa si ca desi nu propun sa se interzica fumatul pot macar sa te rog sa nu fumezi ca poate vreau sa vad si eu spectacolul la care te duci tu. Nu esti obligat sa-mi respecti rugamintea, dar poti macar sa admiti ca nu sunt nebun daca-ti cer asta?

 • 43

  Wow, ai ajuns la mine. Iese cu spume? :D

 • 44

  @adrenalitera: Se pare că am atins un punct nevralgic, dar nu o să mă mai complic să-ți explic.Ţi-am acordat deja prea mult timp, iar tu ai mintea odihnită, după cum ți-am mai spus. Şi nu, nu trebuie să-mi faci niciun desen, dar dacă tot vrei să desenezi ceva iți dau o sugestie:desenează-ți pe creier niște circumvoluțiuni.Cât despre fumat nu o mai lăbări atâta căci soluția e foarte simplă:stai dracului acasă și nu te du în cârciumi. În felul ăsta ai timp mai mult să te cultivi cu citate din Perversu’ şi să scrii tâmpenii.

 • 45

  @ Florin Bratu

  Hai ma, las-o-n colo, nu mai fa si tu pe mortu’ ca de la tine am pretentii.

  Perversiunile le face fiecare la el acasa, ceea ce e complet diferit de a-mi regula mie plamanii.

  La fel si berea si vorbitul tare. Nu e acelasi lucru. Desi, daca ai bun simt, nu vorbesti tare ca nu intereseaza pe toata lumea ceea ce tu vrei sa spui doar celor care sunt la masa cu tine.

  Pe scurt eu nu spun ca doar fumatorii sunt nesimtiti sau ca toti fumatorii sunt asa. Una peste alta, a fuma de fata cu un nefumator este nesimtire. Punct.

 • 46

  @ Florin Bratu # 32

  Hai ma, las-o dracu’ de treaba ca esti penibil, zau!

  “Si io sunt alergic la pisici. Le extirpam pe toate?”

  Cine dracu’ ti-a aruncat o pisica pe masa la restaurant sau in pub? Nu de alta dar vreau sa-i dau un premiu.

 • 47

  Hai sa-ti fac un tablou de-acum cateva luni cu vecinii mei, ca sa pricepi mai bine chestia cu “deranjurile”. ;)

  Deasupra am niste rusnaci, care cand umbla prin casa se scutura candelabrele, zici ca trece armata sovietica.

  Dedesubt sunt niste asiatici, care se-aduna in weekend la un karaoke si-ncep sa miaune pe disco si pop, de-ti vine sa te spanzuri.

  Alaturi aveam un cuplu de tineri, de-aia necizelati. El fuma marihuana, nevasta-sa era nefumatoare. Aveau doua pisici, iar cutia de pishat le-o tineau pe balcon, la aer (si poate stii ce-nseamna urina de pisica). Cand faceau gratare, ziceai ca ti-a luat casa foc. De la muzica lor imi vibrau zilnic peretii. Plus ca faceau petreceri cu muieri de-alea, care trageau flegme solide in aer, pe fereastra.

  Un singur pacat am si io: fumez cate-o tigara, pe balcon.

  Deci dupa ce ca-i suportam fara sa ma plang, o aud odata pe patzachina de alaturi ca inchide cu naduf usa la terasa, si “fuck u, fuck u” de nebuna, din spatele usii.

  Iar copilul rusnacului de deasupra (care si asta batea mingea-n casa) incepuse la fel sa tranteasca uneori usa, ca-i mai ajungea fumul de tigara la nas.

  Deci cand aud de-acum unul vorbind de nesimtire, l-as pune mai degraba sa-si faca el lista lunga de chestii cu care ii deranjeaza de fapt el pe altii. Si sa ma lase cu morala ieftina.

 • 48

  Domnu’ autore, pe scurt:

  Niste oameni se aduna ca sa se simte bine. Printre altele asta incude si fumatul, activitate care lor le face placere. Niste intreprinzatori le pun, contra cost, la dispozitie bautura, muzica si scrumiere. Nimeni nu insista sa vii si tu.

  Asa cum sunt cluburi pentru gay si transexuali si toate perversiunile pamantului or fi existand si localuri unde oamenii se pishe unii pe altii. Asta e insa fix treaba lor si cata vreme nu ma obliga nimeni sa ma duc acolo e absolut in regula.

  Este justificabila interzicerea fumatului in cladiri oficiale si la locul de munca pentru ca nefumatorii sunt OBLIGATI sa vina acolo, fie pentru a-si castiga existenta fie pentru a interactiona cu autoritatile. Insa nu va obliga nimeni sa cautati compania fumatorilor cand vine vorba de distractie.

  PS. Argumentul concret pentru care in “lumea civilizata” fumatul este interzis si in puburi este pentru protejarea personalului care deserveste si care se afla la munca nu la distractie, nu pentru a satisface cu forta nevoia de anturaj a nefumatorilor.

 • 49

  @ Florin Bratu

  Mai omule, nu stiu de ce faci aici teoria chibritului si vorbesti de lucruri care nu au legatura cu articolul. Nu ma intereseaza rusnacii si chinezii tai, taie-le gatul daca vrei. Si nu ma intereseaza cate tigari fumezi tu pe balcon. Si nici nu insinuez ca, vezi Doamne, eu sunt ala supercorect si supermoral care nu deranjeaza pe nimeni. Tot ceea ce spun este ca daca fumezi intr-o incapere de fata cu un nefumator, atunci esti nesimtit. Punct. Poti sau nu sa fii de acord, dar nu schimba vorba precum politicienii, gen “colegul dvs de la PDL fura ca-n codru. Da, dar stiti ce a facut cutare de la PSD?”

 • 50

  @ Florin Bratu

  Ca sa fiu mai clar: nu consider ca asta e cea mai mare nesimtire posibila, exista evident altele mult mai “penale”. Astae o nesimtire printre multe altele, in functie de cat suferi din cauza ei o poti considera mai mult sau mai putin grava. Ca sa intelegi si tu cum sta treaba, daca ai un copil si il duci la circ ti-ar conveni ca toti parintii sa fumeze in draci?

  Problema mea este de fapt urmatoarea: daca intr-un restaurant sau pub este foarte mult fum, pot sa ma duc acasa, sa merg intr-unul mai putin aglomerat sau care in mod real are spatiu amenajat pentru nefumatori.

  Numai ca daca vreau sa vad un concert, un spectacol de teatru sau de stand-up comedy nu pot sa merg in alta parte pentru ca spectacolul pe care vreau sa-l vad e ACOLO. Sunt eu nebun daca am pretentia sa pot vedea spectacolul in conditii civilizate?

 • 51

  Ah, bun text, m-a uns pe suflet in seara asta trista. Uite, daca nu ma lasam de fumat acum 5 ani, ieseam chiar acum in ploaie sa fumez o tigara in cinstea ta!

 • 52

  Cautam doar sa-ti explic ca nimic pe lumea asta nu-i doar alb, sau doar negru. Ti-am inteles punctul de vedere, n-am zis ca-i bine sa fumezi (eu unul tot incerc sa ma las de la vreme) sau sa poluezi pe altii, e doar ca te gasesc mult prea transant cu unele, si prea ingaduitor cu altele.

  …Mai vorbim. :)

 • 53

  @ Florin Bratu

  Eu nici nu am pus in discutie daca e bine sau nu sa fumezi. Nu e bine pentru sanatate, dar e bine daca te simti bine. Placerea costa si nu am niciun drept sa judec cine cata sanatate cheltuieste pentru a-si satisface placerile. Din punctul asta de vedere lucrurile sunt “foarte” gri.

  Dar faptul ca ma deranjeaza fumul estre extrem de alb-negru. Sunt ingaduitor cu ceea ce nu ma afecteaza si transant cu ceea ce ma afecteaza. Mie mi se pare foarte simplu. Tie nu?

 • 54

  Of, cautam si io o maniera discreta sa ma retrag (ca tre sa mai lucrez si la un proiect, sa-mi iau banu’) si nu ma lasi, imi bagi semne de intrebare. :D

  Ok, si mie, ai dreptate, cum vrei tu …si-apoi mancam. :P

 • 55

  @ Florin Bratu

  ?

 • 56

  @Oana Popitiu: Ţigara electronică nu rezolvă nimic. Fumătorii nu o iau în serios.

 • 57

  @f.g.: Dacă nu glumeşti, eşti un dobitoc.

 • 58

  Adrenalitero, pupa-ti-as caleasca pe roata din spate pentru articolu’ asta! Mi-a placutara rau, ca sa spui asa.

  Nici ca am gasit idee mai buna ca sa ma bag in vorba cu niscaiva fumatori, decat aia cu urinatul. Poate doar daca ma prinzi putin balonat, ca si-asta poa’ sa dea uneori intr-o necesitate mai imperioasa ca fumatul, bunaoara.

  alt ce ghevara mea
  2011-04-30 13:58:36 | Raporteaza
 • 59

  “Va rog sa nu-mi interziceti accesul in pub-uri si restaurante.”

  Si noi cum ne bem sfanta cafea, cea aducatoare de fericire, sanatate si bunastare, fara putin fum ? :P Ca nu prea merge fara …

 • 60

  youtube.com/wat../

 • 61

  Aici unde locuiesc eu fumatul e interzis de la 1ianuarie si mi se pare o idee foarte buna.Cine vrea sa fumeze iese afara,isi aprinde tigara…frig,soare,ploaie…fiecare sufera pentru el,cu ce-s vinovat eu ca sa ma afume ca pe-un ciolan afumat?

 • 62

  Cand mama dracu imi dai salariul? Soferul tau.

 • 63

  @Cosa Nostra:mai omule,de ce vorbeti prostii de tip injuratura,numai spune,,du-te in pula mea”ca ai sa simti o mancarime care te maninca tot timpul si vei simti nevoia de a scarpina pe acolo,asa cum a patit unui prieten apropiat de al meu si el nu mai injura asa ceva!

 • 64

  Din cate am observat , de-a lungul timpului , fumatorii sunt un pic mai prosti decat nefumatorii! Cu timpul devin tare nesimtiti si iti pufaie fumul lor puturos direct in fata! Apoi se apuca sa dea sfaturi si sa comenteze ” ironic” pe forumuri! Ar trebui obligati sa-si plateasca spitalizarea si tratamentul atunci cand se imbolnavesc de boli tabagice si plamano-canceroase….

 • 65

  Sincer, nu inteleg deloc patima desantata si incrancenarea autorului acestor neispirate randuri. Astfel, dupa cum bine se stie, exista o lege in Romania menita sa protejeze persoanele care nu sunt contaminate de viciul fumatului de cele care fumeaza. Aceasta lege este in vigoare si se aplica. Pe scurt, nu am voie sa fumez in spatii publice, cu exceptia celor special amenajate. Pe cale de consecinta, nu inteleg de ce sunt neaparat “nesimtiti” fumatorii cata vreme respecta prevederile legale? Stimate autor, am o nedumerire in ceea ce va priveste, scrieti doar sa va aflati in treaba sau si pentru a ne demonstra ce comparatii taioase si complet imbecile puteti face intre necesitatea fiziologica de a urina (indicat ar fi chiar pe cele cateva randuri pe care le-ati scris – n.r.) si fumat? Am auzit, de-a lungul vremii, suficiente argumente din partea nefumatorilor, s-au concretizat intr-o lege in vogoare, este suficient. Traiti cum doriti, dar lasati-i si pe ceilalti sa traiasca. Pur si simplu, nu intrati in spatiile destinate fumatorilor, nu va obliga nimeni! Nu-mi tineti lectii de moralitate, ca nu fumez pe banii vostrii. Ajunge! Mai mult, fabricati si “argumente” pro-domo, spre exemplu : nu cred ca fumeaza cineva la “spectacol”, cel putin la cele la care am mers eu si nici din “razbunare” nu fumam. In rest, daca ma vedeti fumand pe strada ocoliti-ma, am sa va ocolesc si eu, am repulsie pentru prosti…

 • 66

  @ charlex

  Legea respectiva nu-mi este de nicun folos mie personal. Intr-un pub se considera a fi spatiu special amenajat, prin urmare mie imi este interzisa intrarea in acel pub. Tu respecti prevederile legale, dar daca vreau sa merg sa vad un concert intr-un pub te doare-n p de mine si-ti fumezi tacticos si legal tigara. Asa ca cine pe cine nu lasa sa traiasca? Nu ma intereseaza cate tigari fumezi acasa sau pe strada. Dar tu daca vrei sa ma lasi si pe mine sa triaesc cand esti in pub si simti nevoia stringenta de a fuma, iesi afara asa cum si eu ma duc la toaleta, nu-mi dau drumul pe ring sau sub masa.

  Comparatia facuta nu este deloc imbecila, consider ca daca fumezi pe mine pot si eu sa ma pis pe tine. Simplu. Bineinteles comparatia nu este “exacta” pentru ca, asa cum spuneam in articol, tot nu suntem chit.

  “Nu-mi tineti lectii de moralitate, ca nu fumez pe banii vostrii.”

  Lesin de ras. Adica daca eu vin si-ti trag un glont in cap o sa ma pot aparaq foarte simplu la proces spunand: Domnule judecator, aveti aici factura si chitanta, glontul l-am cumparat cu banii mei, prin urmare solicit punerea imediata in libertate.

  Nu stiu la ce spectacole ai fost tu, poate la Teatrul National sau Opereta. Cea ce e foarte frumos. Dar mai sunt spectacole foarte si concertefoarte bune in diverse Pub-uri si nu mi se pare corect ca nefumatorilor sa le fie interzis accesul acolo.

  Chestia cu razbunarea era un mod de exprimare, bineinteles ca nu razbunarea sta la baza fumatului de fata cu nefumatorii, ci nesimtirea.

  Daca pentru tine prostie inseamna sa reactionezi in fata nesimtirii, inseamna ca Romania e plina de destepti.

 • 67

  @ charlex

  o mica completare:

  Eu inteleg prin spatiu special amenajat o camera unde te duci sa-ti satisfaci nevoia asa cum eu ma duc la toaleta ca sa mi-o satisfac pe a mea. Majoritatea fumatorilor insa inteleg prin spatiu pentru fumatori localurile unde fumatul este permis. Dar chiar daca-ti permite localul, daca ai un nefumator in preajma nu-ti permite bunul simt.

 • 68

  @adrenalitera: Inca odata va mai spun, faptul ca fumez in locuri LEGAL amenajate nu este si nu poate fi o nesimtire. Comparatia fortata cu …factura pentru glontul cu care ma veti impusca nu ma mai mira, deoarece are darul de a nu depasi nivelul de confuzie al intregului articol, in ansamblu, si, in general, nivelul de inteligenta al unei pasari, oricare ar fi aceea. Omorul este INCRIMINAT din cele mai vechi timpuri si in toata lumea, fumatul este PERMIS in Romania, in anumite conditii. De vreme ce respect acele conditii, mergeti si va certati cu cei ce le-au impus. V-as mai ruga, pe viitor, cand mai sunteti lovit de muza prozei, sa incercati, pe cat posibil, sa nu confundati marfa cu ambalajul si, mai ales, sa nu mai jigniti persoanele altfel decat Domnia Voastra. Daca nu pricepeti ceva nu inseamna, neaparat, ca acel ceva este eronat. Chiar daca o lege nu va este “…de nici un folos” este, totusi, o lege. Respectati-o! Aaa, inca ceva, evitati PUB-urile, se vede treaba ca afecteaza intelectul.

 • 69

  @adrenalitera: Cu o singura specificatie, n-am de unde sa stiu eu ca Domnia Voastra este nefumatoare, doar nu aveti vreun tatuaj pe frunte cu mentiunea asta? Daca va vad, cumva, intr-un spatiu DESTINAT FUMATORILOR si nu fumati primul meu gand va fi ca nu aveti bani de tigari si, cu generozitate si din mare bun-simt, o sa va ofer o tigara…

 • 70

  @ charlex

  si eu va mai spun tot inca o data ca un pub nu e un loc special amenajat pentru fumat, este un loc unde fumatul e permis de patron, dar nu e permis de bunul-simt. Daca trebuie sa-mi pun un semn de nefumator in frunte ca sa nu mai imi umpleti dumneavoastra plamanii cu fum, o sa mi-l pun, desi e de presupus ca intr-un local sunt si nefumatori, basca aia care nu intra acolo tocmai din cauza nesimtitilor precum domnia voastra.

  Chestiunea cu omorul era o analogie care dorea sa sublinieze ca nu banii sunt problema, ci plamanii, dar ce sa-i ceri unui individ pentru care evidenta faptului ca a umple cuiva plamanii cu fum de tigara este deranjant, pentru el o chestiune de nesimtire din partea celui care se plange.

  Si terminati o data cu cacatul asta de spatiu destinat fumatorilor. V-am explicat ca ala este o camera unde te duci sa fumezi asa cum te duci sa urinezi, ca sa-ti satisfaci o nevoie. Spatiul unde este permis fumatul este cu totul alta discutie. Si daca o sa ma vedeti intr-un spatiu unde fumatul este permis, mi-ar folosi daca mi-ati oferi un plaman pentru transplant, ca bani de tigari am si eu. (Evident, plamanul nu ar trebui sa fie de la dumneavoastra).

  Si ca sa lamurim o chestiune: eu nu spun ca fumatul trebuie interzis in spatiile private precum pub-urile sau restaurantele, asta este, in fond, o decizie pe care numai patronul o poate lua. Tocmai de aceea mi se pare si abuziva obligatia de a crea spatii separate pentru fumatori si nefumatori, daca localul nu are acest inters. Spun doar ca daca fumatorii s-ar gandi ca exista si oameni care se simt foarte prost din cauza fumului, ba chiar nu intra in localul respectiv din cauza asta, nu le cade mana daca ar fuma dracului afara. Sau poate sa ii doara in cur, daca localul permite e dreptul lor. Numai ca nu legea face diferenta inte bun-simt si nesimtire.

 • 71

  @ charlex

  1 chestiunea cu omorul este doar o analogie (te rog sa cautati sensul termenului in dictionar) care vrea sa scoata in evidenta ca nu banii sunt problema, ci plmanii, dar ce poti sa-i ceri sa inteleaga unei persoane pentru care evidenta faptului ca fumul de tigara este foarte deranjant, pentru el este doar nesimtire din partea celui care se plange.

  2.Am facut o diferenta intre spatiul destinat fumatorilor si spatiile in care fumatul este permis. In aceste spatii tu ai voie sa fumezi si eu am voie sa cred ca esti nesimtit daca faci asta de fata cu un nefumator. Daca tu-ti permiti sa-mi umpli plamanii cu fum, permite-mi si mie macar sa am o opinie in legatura cu chestia asta, daca nu ti se pare ca cer pre mult. Si daca trebuie sa-mi pun un semn de nefumator in frunte in speranta ca veti tine seama de asta, atunci chiar o sa-mi pun. Desi, in caz contrar, e riscul tau: fie nu e niciun fumator in preajma, fie sunt si atunci esti un nesimtit. Basca cei care tocmai pentru ca stiu ca fumatorii sunt in general nesimtiti nu frecventeaza anumite spatii.

  In plus, daca ma vezi intr-un spatiu unde fumatul este permis si ai de gan sa-ti aprinzi vreo tigara, m-ar interesa mai degraba daca mi-ai oferi o pereche de plamani pentru transplant (evident nu ai tai) ca bani de tigari am si eu.

 • 72

  @ charlex

  “nu inteleg de ce sunt neaparat “nesimtiti” fumatorii cata vreme respecta prevederile legale”

  Asta e perla secolului.

  Pai tocmai asta e: nesimtirea nu poate fi combatuta de lege, altfel nu ai mai “comite” o nesimtire, ci o ilegalitate. Tocmai de aceea oamenii fac apel la bunul-simt al celorlalti, pentru ca nu poti legal sa reglementezi orice tip de comportament.

 • 73

  Adrenalitero (tu esti de fapt Fefceac?), desi sint nefumator, nu sint de acord cu tine. Un patron de club sau restaurant are dreptul sa faca ce vrea cu localul al carui proprietar este. Vrea sa-l faca pentru fumatori? Il face pentru fumatori. De ce? Pentru ca-i al lui. Pe banii lui face ce doreste. E abuziv sa ii impui ceva. Ce vrei, ca orice bar sa fie obligat sa aiba si laptic? :P

 • 74

  @ costelus

  N-ai inteles nimic. Exact asta spun si eu. Mie mi se pare chiar abuziva reglementarea conform careia restaurantele si barurile trebuie sa aiba neaparat un spatiu destinat nefumatorilor.

  Daca fumatul este permis intr-un spatiu privat nu poate nimeni sa-l interzica. Sa presupunem ca imi deschid un bar cu faianta pe jos in care patronul permite sa urinezi stand la masa si doar descheindu-te la slit. Nu ca n-ar avea si toaleta normala, dar la limita e permisa si chestia asta. tu ce faci? Ii dai drumul, fara sa-ti pese ca mai sunt si alti oameni pe acolo, sau te duci frumos la toaleta?

  Eu spun doar atat: daca intr-un loc privat unde fumatul este permis fumezi totusi de fata cu un nefumator, nefumatorul ala are si el macar dreptul, daca tu-i umpli plamanii cu fum, sa creada ca esti nesimtit. Iar fumatorului daca ii pasa poate iesi cu tigara afara sau poate sa-l doara in fund. Nesimtirea, asa cum am mai spus, nu poate fi reglementata prin lege, sunt total de acord cu tine.

 • 75

  @ costelus

  Patronul, cum e si normal, e interesat de profit, nu de modul in care bunul-simt functioneaza sau nu in localul lui. Nu e ca si cum patronul ala ar vrea neaparat sa fie fum de sa-l tai cu cutitul. Pentru ca daca n-ar fi acel fum si oamenii ar fuma afara sau intr-o camera special amenajata, i-ar calca pragul si nefumatorii, in consecinta ar avea mult mai mult de castigat.

  Dar el gandeste asa: daca interzic fumatul e posibil sa-mi pierd mai mult de jumatate din clienti care se vor duce in localurile unde fumatul este permis, iar eu voi castiga cativa nefumatori care se vor simti si ei bine. Nu renteaza. Daca permit fumatul atunci imi pastrez clientii, basca nefumatorii care desi nu se vor simti bine, imi vor calca totusi pragul pentru ca in oricare alt loc e la fel. Asta e trendul. Solutia nu poate fi deca o schimbare brusca de trend in care toti patronii sa interzica fumatul si sa ofere camere speciale pentru satisfacerea acestei nevoi si atunci vor fi fumatorii in locul nostru, adica vor fi obligati sa intre intr-un local unde fumatul este interzis pentru ca n-au in alta parte unde sa se duca.

  Dar trendul e trend si nu-l poti schimba cu un amarat de articol, asta e adevarat. Si nici legal n-ar fi corect pentru ca proprietatea privata e totusi proprietate privata. Totusi, daca se face ceva propaganda, pe diverse cai, poate vom reusi sa schimbam acest trend si sa-i determinam pe patroni sa schimbe macazul: in fond e si interesul lor. Pai daca ar avea acelasi numar de clienti oricum, cam ce crezi tu ca si-ar dori ei: sa aeriseasca si sa zugraveasca toata ziua? Basca ca, daca nu ai fuma, probabil ar trebui sa bei mai mult si astfel le creste chiar si profitul. Una e mai bei, mai fumezi, alta mai bei, mai bei, mai bei, din punct de vedere al profitului lor.

 • 76

  Hm, nu ştiu ce să zic. Dacă e s-o iei aşa (restaurantul e proprietate privată şi patronul face ce vrea acolo), de ce statul mai impune totuşi nişte norme sanitare?

  Mie fumatul mi se pare tot o chestie de igienă, de sănătate, dacă vreţi. Aşadar, aşa cum li se impune să aibă trei uşi între locul de luat masa şi toaleta, să aibă nu ştiu ce tip de tacâmuri, veselă etc, la fel li se poate impune şi interdicţia fumatului.

  Repet, sunt fumătoare.

  Oricum, citind părerile altor fumători de mai sus sunt şocată de nesimţirea şi de agresivitatea lor. Cât de orb să fii ca să nu îşi dai seama că tu, contribuind la îmbolnăvirea altora, eşti oaia neagră şi nu ei? Iar atitudinea asta cu “nu vă place, nu veniţi” e absolut stupidă. E ca şi cum m-aş plânge eu că sunt gunoaie în pădure când ies la plimbare, iar un pasionat de grătare mi-ar zice să rămân acasă. Că aşa se simte el bine, făcând mizerie.

 • 77

  @ Nora

  Multumesc pentru sustinere.

  Si mie mi se pare ciudat argumentul cu proprietatea privata. Si sa-ti spun de ce.

  Spre deosebire de analogiile pe care le-ai facut cu vesela sau cu distanta pana la toaleta, care poate nu sunt in interesul patronului sa le respecte pentru ca implica cheltuieli, sunt convins ca orice patron ar multumi si lui dumnezeu si lui dracu daca si-ar pastra acelasi numar de clienti si nu i-ar mai fuma nimeni in local. Nu e ca si cum ar urla disperat ca vrea fum pentru ca altfel inseamna ca a cheltuit banii degeaba pe cutit. Cum care cutit? Ala de taiat fumul.

 • 78

  @Nora: #76- Te pupa tata, ai zis-o excelent.

  alt ce ghevara mea
  2011-05-01 20:55:18 | Raporteaza
 • 79

  Sa aplaudam la scena deschisa fumatorii (consumatorii de gunoaie, dupa spusele lor) care pozeaza in simtiti facandu-i pe ceilalti nesimtiti. Ma-ntreb daca se simt si mici Iisusi Hristosi, ca si acela a luat pacatele altora asupra lui. O fi tras si din lulea? ;)

 • 80

  @Nora: Cate pub-uri /restaurante au spatiu pt nefumatori? Placuta e pusa la misto,fumatorii fumeaza exact deasupra ei..Deci,eu ce fac? Ori merg la Mc donalds,ori inhalez otrava voastra.Vin si intreb:CU CE am gresit?!!! Cei ce fumati,sincer, sunteti inconstienti;stiati ca 90% din totalul cancerelor de plamani sunt datorate fumatului?Or fumatul v-a afumat si creierul?!!!

 • 81

  Florin, eu nu pozez. Eu chiar sunt! Ştiu că n-ai altă variantă decât să mă crezi pe cuvânt. :P

  Nu-ţi pricep ironia. Nu sunt niciun isus, sunt doar o dependentă conştientă de ceea ce-şi face sieşi, dar şi de ceea ce le face altora. Cu puţină luciditate, ai recunoaşte şi tu că adrenalitera are dreptate. În loc să aduci în discuţie absurdităţi de genul exemplelor cu vecinii, fără nicio legătură, sau cu alergia la pisici.

  Da, mi-e greu să înţeleg extremele. De exemplu, privirea plină de scârbă pe care ţi-o aruncă unii americani dacă te văd cu ţigara în gură în spaţii deschise, unde se presupune că am voie. Sau morala gratuită.

  Dar asta e cu totul altă mâncare de peşte.

  Şi nu, Isus nu avea cum să fumeze. America a fost descoperită ceva mai târziu.

 • 82

  Bonsoir, Ce Ghevara. :)

 • 83

  Si-o completare, pentru astia cu proprietatea voastra privata: si bordedurile sunt pentru viciati, si magazinele de alcool, chiar si cafenelele. Sunt de acord ca separeurile pentru fumatori n-or sa-i impace pe cei care tot inhaleaza involuntar. Solutia era mai simpla, dar n-o considera nimeni. Acum 2-3 ani ma uitam cum proprietari de baruri/restaurante din vest ar fi vrut sa-si tina “proprietatea” doar pentru fumatori. Ceilalti, daca nu suportau, n-aveau decat sa mearga la un bar unde fumatul e interzis. Dar nu, frate, se vrea eliminarea fumatorilor de peste tot, nu si de pe piata, ca baga bani buni la guvern, in programe sociale pentru astia sanatosi, taxele nesimtite pe care le incaseaza de pe tigari.

  Toate masurile astea actuale din vest, ce se intind treptat si spre Romania, sunt de-o ipocrizie ordinara. N-au ca scop sa protejeze nefumatorii, ci sa provoace disensiuni ca acestea, sa atate pe unii impotriva altora, interzicand oamenilor sa mai aiba si-un moment de placere. Si sa permita aberatii de la cei care admit singuri (ca ceilalti macar sunt nesimtiti, nu-si dau seama) ca-i treaba de igiena, mizerie, murdarie, sanatate, infestare etc, dar cu atat mai mult nu dau exemplul de-a arunca ei primii porcaria, ci fac morala aiurea in tramvai. Ipocrizia la ea acasa. De trei ori brava!

 • 84

  Nora, logica mea e simpla: hai s-o spunem, poate ca-s nesimtit, ca mie-mi place totusi fumul de tigara, fumez din placere.

  La tine, din ce-ai spus, vad preponderent luciditatea, ca te alimentezi cu gunoaie, mizerii etc. Tu in ce categorie te-ai incadra pe tine insati, ca pari caz mai grav decat viciatii astelalti, pe care-i arati cu degetul. Repet ca, in nesimtirea noastra ce ti-a sarit teribil in ochi, noua macar ne place pufaitul. :)

 • 85

  Omule, ce-are a face plăcerea mea, care există, e reală – aia de a fuma voluntar- cu neplăcerea celorlalţi – de a fuma obligaţi?

  Mai simplu de-atât nu mai am ce explica. Arăt cu degetul nesimţirea, nu viciul. Le poţi diferenţia?

 • 86

  De acord 100% cu adrenalitera.Foarte adevarat.Nicaieri in lumea civilizata nu exista asa o discriminare a nefumatorilor.Iar spatiile pentru nefumatori sunt o vrajeala in 95 % din cazuri, sunt doar niste separeuri de forma in care intra fumul lejer.

 • 87

  (Vezi ca, daca te iau si eu cu “fata mea”, iar n-o sa-ti placa)

  Lasa intai tu tigara, si-abia apoi ai fi in masura sa faci morala altora. Ca pana atunci, esti la fel de nesimtita ca ceilalti. Poate chiar mai nesimtita, ca tu identifici clar drept gunoaie ce bagi in gura.

  Iar despre “agresivitate”, sezi bland, ca adrenalitera publica din start texte excesiv de polemice, se asteapta deci la raspunsuri pe masura si nu l-am vazut plangandu-se de asta, e barbat. Cand scrii “ma pish pe voi”, se admite barbateste ca poate sa te contreze altul si cu “ba p-a ma-tii”. E-n regula, nu se supara nimeni, nu adormim la lebede explosive sau ce alte periutze gasim prin alte locuri.

 • 88

  Ce tot atatea discutii inutile despre un subiect mediocru ? Si eu sunt fumator , din pacate , dependent , dar stiu sa-i feresc pe nefumatori de fumurile mele si stiu prea bine sa ma impun in fata cuiva , atunci cand necesitatea-mi cere pretul !

 • 89

  Nu, nu m-ai nimerit. :D Pentru că eu practic ceea ce predic. Ţigara n-o las, dar o păstrez pentru casa mea (unde suntem doi fumători) şi medii exclusiv pentru fumători.

  Doar pentru că eşti tu nesimţit, nu înseamnă că toţi fumătorii sunt ca tine. Mai am prieteni fumători care gândesc ca mine şi ies afară să-şi satisfacă pofta de tutun. Puţini, e adevărat, dar existăm. Că tu nu poţi să-ţi imaginezi una ca asta, e doar limitarea ta.

  Şi nu pricep ce te jigneşte atât faptul că m-am referit la ţigară ca fiind un gunoi. Ce, tu ai impresia că îngurgitezi antioxidanţi şi omega 3? Chiar atâta lipsă de luciditate?

  Pricepe odată: nu te fac nesimţit pentru că fumezi. Ci pentru că fumezi în preajma nefumătorilor.

  Îmi pare rău dacă apelativul “omule” te-a ofensat atât. Eu nu-l percep ca fiind jignitor şi îl folosesc chiar cu persoane apropiate. Nu-l voi mai folosi cu tine.

 • 90

  @adrenalitera: nu ai cum sa faci separeu pentru fumatori. Chiar si deschizind usa pentru citeva secunde va intra destul fum ca sa-i afecteze pe nefumatori. Trendul in Romania este ca, daca nu fumezi, esti sarantoc. Aproape toata lumea fumeaza. Daca ai o munca sedentara (frecat hirtii la birou sau benoclat la monitor), tigara este obligatorie.

 • 91

  Hai s-o lasam, ca te aprinzi iar prea tare (vezi ce spuneam si eu mai sus, unde fumam etc)

  @adrenalitera

  Apropo de paralela ta cu urinatul, as fi facut un experiment: sa-ti suflu intai un rotocol de fum la figura, si-apoi sa ma pish pe tine. Sa te vad daca mai sustineai apoi ca-s chestii similare. :)

  Si-un banc tematic, sa destindem atmosfera:

  Doi intr-un bar, beti turta:

  - Baaai, io pun pariu cu tine pe-o suta ca ma pish pe ochii tai fara sa te ud!

  - Hai bai, nu se poate, nu ezista… Batem palma!

  Se pisha deci primul pe celalalt si-l face fleasca, din cap pana-n picioare.

  - Pai ce faci, bai??? Nu ziceai ca nu ma uzi???

  - Am zis si io asa, ca te-am ginit prost s-o crezi. Treaba e ca merita o suta!

 • 92

  Florine, lasa prostiile, daca esti in SUA stii bine cum a fost descurajat fumatul: tigari foarte scumpe (apropo, cit e un pachet?), fumat interzis total in orice loc public, imposibil de cumparat tigari daca n-ai 21 de ani si probezi asta cu un act. In plus in unele medii fumatul in public a inceput sa fie considerat inadmisibil din punct de vedere social.

 • 93

  Costelush (si-ar mai fi si fratele tau geaman, ala de dinainte), poti sa-mi faci un mare serviciu? Sa nu ma mai bagi deloc in seama, niciunde? Ca am o mica mare scarba incomoda la orice prostii debitezi, pe oriunde, si cum cersesti atentie de pe la toti, fara sa te bage nimeni in seama. Mi se facuse efectiv mila de tine la aia cu problema, dar m-am lecuit.

  Hai, baga-ti acum spumele de rigoare (te las sa urli), si-apoi pa, mergi de te joaca…

 • 94

  @adrenalitera: vezi ca e periculos rationamentul tau, asa ajunge sa fie interzis totul. Daca ar exista un local in care clientii au voie sa se pise pe jos, nu e nesimtit unul care chiar face asa ceva. Nu te duci intr-un club de swingeri ca sa te oripilezi ca unii si-o trag in public. De fumat tu vorbeai de puburi/restaurante, unde alegerea de a fi acolo apartine nefumatorului. Sigur, ar fi poate de preferat ca fumatorii sa mearga afara, dar de aici si pina la ai face nesimtiti ca fumeaza intr-un loc unde au voie sa fumeze e cale cam lunga.

 • 95

  Bai mucinceai. Nu vezi ca nici platformei nu-i pasa ce scrii tu? :D

 • 96

  Vorbeai cu taf’tu, Florine?

 • 97

  Era frate-tau, Danny, dar vorbea mult prea urat si vad ca i s-a sters comentariul (multam, Admin).

 • 98

  @Florin Bratu: Ai grija , ca tot te prind in ofsaid ! Sunt pe urmele tale !

 • 99

  Sa rad sau sa plang? :) E unul mai sus care, de unul singur, ameninta si injura de mama in mod repetat, i se sterg comentariile in ritm infernal din cauza de limbaj, vorbeste in numele altora, deformeaza si calomniaza, si iata ce mesaj nou lasa pe-un alt thread:

  “Vreau un limbag CIVILIZAT pentru toata lumea de aici ! Sunt absolut sigur ca toti imi vor da dreptate ! Iar daca va fi nevoie , eu voi fi ADMINISTRATORUL acestui blog ! O invit pe doamna Alexandra la discutii in acest scop ! Si inca o precizare : incerc sa devin din ce in ce mai pragmatic !”

  …Fara alte comentarii, ar fi de prisos. ;)

 • 100

  Parerea mea este sa te duci la culcare si sa fii maine fresh la munca , bineinteles , daca ai de munca ! Noapte buna !

 • 101

  De fapt, la “limbag” esti bun. Te-au observat si altii, si s-au minunat. :D

 • 102

  Hai ca scartii rau , se spune ” limbaj “, macar atat sa-ti fi dat seama ! Noapte buna !

 • 103

  Asa s-o scrie, dar cand o faci tu, te lasi ghidat prea mult de practica. ;)

 • 104

  auzi mai adrenalitera, poate nici mie nu-mi convine la restaurant cand savureaza unul o branza imputita de o simti de peste drum. nu-mi place, ma ridic si plec. cred ca ai si tu aceeasi optiune, nu esti legata de scaun. plus ca sint si localuri pentru nefumatori, frecventeaza-le pe alea daca nu-ti convine fumul. vrei s-o duci la extreme? s-a inventat masca de gaze. ia una frumusel, trage-o peste cap si te-ai scapat. vezi ca cica-s si modele cu cristale swarovski si filtrul din bumbac egiptean natural 101%.

  alt duhanitorul de ser-Viciu
  2011-05-02 02:21:28 | Raporteaza
 • 105

  @ costelus #94

  “Nu te duci intr-un club de swingeri ca sa te oripilezi ca unii si-o trag in public.”

  Corect. Numai ca aceste cluburi exista, dar cluburile in care scopul este fumatul nu exista. Exista cluburi in care te duci sa dansezi, sa asculti muzica, sa vizionezi un spectacol etc, adica activitati care sunt adresate atat fumatorilor cat si nefumatorilor. De unde rezulta nonsensul comparatiei pe care o faci.

  “Sigur, ar fi poate de preferat ca fumatorii sa mearga afara, dar de aici si pina la ai face nesimtiti ca fumeaza intr-un loc unde au voie sa fumeze e cale cam lunga.”

  Ce inseamna ca au voie? Au voie din punct de vedere legal, da, dar numai atat. Acuma sa nu crezi ca eu sustin ca asta e cea mai mare nesimtire posibila. Departe de mine gandul asta. Asa cum am scris si in articol, am prieteni apropiati pe care-i iubesc si care imi unplu plamanii de fum cu orice ocazie. Numai ca-i iubesc pentru orice, numai pentru asta nu.

 • 106

  @ Florin Bratu

  Fie o faci la misto, fie nu stiu ce sa mai cred despre tine. Cred ca m-am exprimat destul de clar cand am spus ca nu fumatul in sine este nesimtire. Ma doare la basca cine si cat fumeaza si mi se pare foarte nedrept faptul ca trebuie sa platiti taxe pentru asta. Accizele la tigari trebuie eliminate, este un abuz strigator la cer. Asta e o chestiune si aici te asigur ca suntem de acord chir nu mai e nevoie sa bati campii ca si cum as fi spus altceva.

  A doua chestiune este cand se fumeaza de fata cu nefumatorii care n-au nicio vina. Asta e problema de nesimtire, nu fumatul in sine. Mai clar de atat nu cred ca pot sa-ti explic sper ca macar acum ai percutat.

 • 107

  Tu la ce pacatele mele pretinzi ca-mi raspunzi? Ca m-a obosit destul ala anterior si nu mai am energie. Iti bagasem un banc. Mai relax…

 • 108

  @ Florin Bratu # 107

  DA! Ce-i corect e corect!

 • 109

  @adrena…

  Sa-ti fac si-un rezumat simplu, sa nu te las nedumerit…

  Tu ai scris textul asta ca sa insulti. La persoana. Ca sa te descarci, din pura frustrare. Stii bine ca nici un fumator nu-ti sufla tie, cu intentie, fumul in nas. Tu insa i-ai facut nesimtiti si-ai urinat pe fumatori, din cauza calitatilor de dispersie ale fumului. Si fiindca nimeni nu creaza si restaurante/baruri DOAR PENTRU fumatori.

  Paralela ta cu pisatul e o pura mitocanie. Iar pentru ca tu insuti sustii ca a urina pe unul nu-i atat de rau ca a-i inhala fumul de tigara, eu va doresc la toti astia care ati aplaudat la mitocanie (si-s destui, iar eu de-aia m-am enervat pe Nora, ca se face ca ploua si debiteaza “citind părerile altor fumători de mai sus sunt şocată de nesimţirea şi de agresivitatea lor” – poate a citit alta nuvela, nu stiu) sa traiti macar intr-o lume de compromis, dar clar mai buna pentru voi. Adica toti nesimtitii care azi va deranjeaza cu tigarile, sa se pise maine de-a binelea pe voi. Cum spuneai, e cel putin mai sanatos, ca nu faceti cancer. ;)

 • 110

  e o chestiune de respect…eu sunt fumator si daca respect cat de cat nefumatorul de langa mine , ma duc sa fumez afara (cand sunt la beute)…

  dar…respectul se castiga nu e gratis. De ce mi-as face probleme de ce crede x de la masa ailalta despre tigara mea? Ma duc in bar ca sa beau SI sa fumez. Asa sunt eu , si pentru asta e barul ala . De aia berea e 200% din pretul de alimentara , etc , pentru ca imi ofera un mediu pe care il caut cand vreau sa beau…si da asta implica si tigara

  Acasa …nu fumez inauntru deoarecejumatatea mea mai buna nu are acest viciu…o respect si …da cam ata

  In schimb…aroganti de genul autorului….marsh ma acasa daca nu iti place in pub…si daca asta ma face nesimtit…asta e…nu am nici cel mai mic interes in legatura cu parerea ta despre mine. Poate eu sunt extrem de deranjat de oamenii care beau bere…cum ar fi sa cer oamenilor care beau bere sa nu mai mearga in puburi pentru ca ma deranjeaza pe mine..si asta ii face nesimtiti ? Sa bea bere la ei acasa , chiar daca in bar se vinde berea…in bar sa bea doar cafea!

  Cat despre chestia cu pishatu….ai un fetish copile….e ok…exista altii asemenea tie…recomand misa

 • 111

  Stimate autor, intrucat observ ca persistati intr-o eroare evidenta, am sa incerc sa va luminez putin orizontul, poate pricepeti ceva. Banuiesc ca incercarea este inutila (sunt aproape sigur ca n-am cu cine discuta…), dar, totusi, sa nu zic ca n-am incercat… Se vede treaba ca Domnia Voastra, pe o scara logica (argumentativa), plasati pe o prima treapta legea sau conceptul de legalitate, apoi, pe o treapta superioara plasati ideea de “bun-simt” sau, mai bine zis, ceea ce intelegeti dvs. prin “bun-simt”. Lucrurile stau, evident, tocmai pe dos. Adica, chestiunile ce tin de bun-simt nu sunt intotdeauna reglementate prin lege (nu exista nici o lege care sa ne interzica sa ne basim in lift, spre exemplu, dar bunul-simt ne obliga sa nu o facem) insa toate aspectele reglementate prin lege sunt INTOTDEAUNA de bun-simt. Tocmai fiindca bunul-simt nu era/este suficient pentru a garanta respectarea unor norme de convietuire sociala, umanitatea a simtit nevoia de a reglementa suplimentar aceste norme. Astfel au luat nastere legile. Pe cale de consecinta, aspectele legiferate, intre care si cel legat de fumat, presupun mult bun-simt si asta nu la nivelul mentalului individual (al dvs., al meu etc…) ci la nivelul societatii. Legea, chiar daca nu ne convine, are menirea de a crea un compromis intre drepturile noastre si drepturile celorlalti, astfel incat sa nu existe dezechilibre evidente in exercitarea lor. Ati inteles ceva? Probabil nu, fiindca nu va ajuta intelectul pe care l-ati dezvoltat in PUB-uri, injurandu-i pe altii, pe motiv ca fumeaza… Sa simplificam putin, de dragul argumentatiei; astfel, nici mie nu-mi convine, sa zicem, obligatia de a circula cu maxim 50 km./h in anumite localitati, ma face sa intarzii si o gasesc lipsita de bun-simt… Am eu oare dreptate? In mod cert, nu. Aceasta limitare a drepturilor mele, la un moment dat si in anumite circumstante, are logica si menirea de a garanta, pe cat posibil, respectarea drepturilor altora. La fel si cu fumatul, unde-i lege nu-i tocmeala. Zice legea ca am voie sa fumez, fumez, mi se rupe p…luoverul de ceea ce considerati dvs. Ce anume va recomanda pe dumneavoastra sa ne jigniti pe noi, fumatorii, in general? Sunteti cumva mai inteligent, mai frumos sau mai cu mot decat majoritatea? Sunteti, Domnia Voastra, detinatorul adevarului absolut? Aveti senzatia ca daca vi se nazare dumneavoastra ca ceva sau cineva este lipsit de “bun-simt” aveti neaparat si dreptate? Sunt sigur ca nu… Asa mult va tot “urinati” in argumentatiile dumneavoastra, dar, daca nu v-ati dat inca seama, tin sa va anunt ca urinati impotriva vantului… Pana una-alta va urez : ciocul mic si joc de glezne!

 • 112

  O oaza de normalitate intr-o lume nebuna! I-mi place acest articol! Si eu sunt fumator, dar nu fumez NICIODATA in spatii inchise. Ma rog, am fumat prin wc-uri in liceu, dar asta pt. ca se inchidea usa scolii si nu puteam iesi afara. Deasemenea nu fumez daca interlocutorii mei nu fumeaza, indiferent daca sunt fumatori sau nu. Eu propun ca fumatul sa fie declarata boala psihica, iar fumatorii sa mearga intotdeauna la clasa a 2-a sau in partea din spate a vehicolelor. Pana la urma e un handicap mental, fara a fi malitios sau rauvoitor. Daca i-mi pot permite, stimate autor, v-as sugera un articol similar si pe tema stapanilor de animale de companie care ‘uita’ sa colecteze micile cadouri ale preaiubitilor lor, amintiri preaminunate care paveaza mijlocul trotuarelor de pretutindeni.

 • 113

  @ horia

  Bai, imi place de tine ca esti cinstit cu nesimtirea ta. In afara de bunul-simt nu te impiedica nimeni sa-ti pese de mine, foarte bine, bravos.

  Cat despre comparatia cu berea, esti ridicol ca sa folosesc un eufemism. Si cu fetisul m-ai omorat. Daca n-ai invatat la scoala, ca sa sustii un punct de vedere folosesti cateodata analogiile. Mai bine mars tu la dictionar sa vezi ce inseamna cuvantul.

 • 114

  114

  Mai Charlex sunt suta la suta de acord cu tine, nu stiu de ce crezi tu altceva. Ai perfecta dreptate cand descrii diferenta si legatura dintre lege si bun-simt.

  Dar tocmai ruperea aia de pulover de care vorbesti tu mie mi se pare nesimtire. Ti-am mai spus-o si ti-o repet: daca tu imi umpli plamanii de fum da-mi si mie voie macar sa cred ca esti nesimtit. Macar un gand pot sa am si eu despre chestia asta? Adica pe mine n-ar trebui sa ma deranjeze fumul in timp ce pe tine de deranjeaza gandul meu????!!! WTF??!! Nu trebuie sa fii de acord cu mine, nu oblig pe nimeni.

 • 115

  @adrenalitera: Imi cer scuze daca am deranjat, nu asta este intentia mea. Nici nu am indraznit sa va cenzurez ori sa va interzic dreptul la opinie si nici nu as putea, chiar daca as vrea. Respect parerile oricui, cata vreme sunt pertinente, exprimate cu acel bun-simt despre care chiar dumneavoastra faceti vorbire si sustinute cu argumente logice. Or, tocmai aici am o problema cu mesajul Domniei Voastre. Evident puteati spune ca va deranjeaza persoanele care fumeaza in PUB-uri, sau pe unde or mai fuma ele, si ca le considerati lipsite de educatie. Nu se putea supara nimeni, aveti tot dreptul. Dar, credeti-ma, de aici si pana la urino-terapia din articolul dvs. este distanta mare. Nici la nivel argumentativ nu stati tocmai bine, credeti-ma pe cuvant, dar, dupa cum bine cunoasteti, tonul face muzica si m-am simtit obligat sa incerc sa va mai “temperez” putin agresivitatea. Deci, nu mi-o luati in nume de rau si nu interpretati gresit, va respect opiniile cata vreme nu sunt exprimate jignitor la adresa altora. Si mai vreau sa stiti ca agresivitatea de orice fel este un semn clar de slabiciune si de fragilitate a argumentelor. Si pe mine ma deranjeaza foarte multe lucruri, unele chiar mai subtile decat aceasta problema cu fumatul, dar bruma de educatie pe care pretind ca as avea-o ma impiedica sa abordez cu brutalitate o chestiune, oricat ar parea de presanta. Recunosc ca nu va apreciez nici pentru aroganta de a ma trimite pe mine sa caut semnificatiile unui termen, banal, de altfel, in dictionarul explicativ. Nu cred ca ne-am facut studiile impreuna si, evident, nu este cazul sa procedati de o asemenea maniera. Eu sunt un tip elegant si ma fac ca nu vad unele carente de exprimare din partea Domniei Voastre sau gravele probleme cu ortografia si cu gramatica, in general. Deci, va invit la moderatie in a va exprima parerile, nu fiti grobian sau, daca va considerati un barbat adevarat si probabil chiar sunteti, spuneti-le raspicat, in fata, celor care va deranjeaza. Dar pe viu, nu din spatele tastaturii si a monitorului. In rest, multa sanatate si va doresc numai bine!

 • 116

  Pentru ca mai vad pe unii cca persista in aceasta greseala, repet o precizare din postarea mea de mai sus:

  “In lumea civilizata” unde e interzis fumatul in puburi si restaurante legile nu sunt facute ca sa ii protejeze pe clientii nefumatori, ei se pot proteja foarte bine mergand in alta parte, ci ca sa protejeze ANGAJATII eventual nefumatori. Pentru ca un pub sau un restaurant este un loc optional de distractie pentru clienti dar un loc de munca pentru chelnerite si ospatari. Si evident ca mersul la munca nu e o distractie si nici optional nu este, asta daca nu vrei sa mori de foame.

 • 117

  Exista, teoretic, posibilitatea sa nu-mi apara o postare chiar in ipoteza in care nu am folosit limbaj trivial si daca da, din ce motiv?

  Raspuns administrator: Exista un text deasupra formularului de comentarii care explica acest lucru: “Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont. Comentariile anonime vor intra in moderare”

 • 118

  @charlex: Evident, acest motiv l-am exclus, din start, inregistrandu-ma, ori de cate ori am postat. Daca pot aparea alte cauze, va rog?!

 • 119

  @charlex In acest moment nu sunteti logat sau inregistrat pe numele/emailul folosit sa postati aceste comentarii. Daca v-ati inregistrat trebuie sa va logati cu userul si parola contului urmand a posta comentarii fara a intra in asteptare.

  Pandora's Admin
  2011-05-02 16:33:41 | Raporteaza
 • 120

  @hamangiu:

 • 121

  @hamangiu: Ironia face sa purtati un nume, sau pseudonim, ce-mi aminteste de un eminent jurist roman. Dar, din pacate, legatura dintre dumneavoastra si acest erudit se cam opreste la acest nivel. Poate fumatul genereaza dependenta si, in lipsa tigarilor, un usor sevraj al fumatorului, dar de aici pana la boala psihica este distanta mare. Norocul nostru(al fumatorilor) este ca nu propuneti ca cei atinsi de acest viciu sa fie deportati in Baragan si, pe deasupra, sa fie obligati sa poarte si fesuri de culoare violet, cand ies in public. Cel putin originala ideea dumneavoastra, daca nu chiar patologica, as putea spune. Ah, si inca o chestiune, ca sa nu uit… cand ne veti mai delecta, pe viitor, cu ideile dvs. geniale, va rugam respectuos sa nu mai scrieti niciodata “…i-mi place…”, “i-mi pot permite…”. Cand voi avea putin mai mult timp liber, o sa va explic si de ce, dar, in general, cam din aceleasi considerente pentru care nu zicem nici “almanahe”. Este rusine mare, vede lumea si rade de noi… Profit de acest prilej pentru a va ura insanatosire grabnica!

 • 122

  @ Charlex

  La o suta saispe m-ai dat gata. Esti un geniu al diplomatiei si cine nu ti-ar fi citit cateva traznai pe care le-ai scris mai sus chiar te-ar fi crezut pe cuvant.

  Te-am trimis la dictionar pentru ca te-ai facut ca nu pricepi o analogie, nu pentru ca am presupus ca nu stii ce e aia. Adica ti-am raspuns cu aceeasi moneda.

  Nu lua drept agresivitate faptul ca imi exprim transant opiniile. Daca am fost si agresiv nejustificat pe alocuri, si nu spun ca nu am fost, imi cer scuze.

  Daca nu stau bine la nivel argumentativ cred ca ar fi mai bine sa-mi explici ce premise sunt false in rationamentul meu sau ce erori logice am facut. Altfel acuzatia e doar o vorba goala.

  Graba nu scuza greselile gramaticale, e adevarat, mai ales pe o platforma cu o oarecare stacheta, dar mi se pare o lovitura sub centura sa ma acuzi de grave probleme cu ortografia ca si cum asta ar fi un minus pentru ceea ce exprim in articol si ca si cum orice greseala gramticala comisa se datoreaza nestiintei mele.

  Si te rog o chestie. Daca ai de gand sa-mi raspunzi la acest comentariu si eu mi-am permis pana acum nesimtirea de a te lua la per tu, renunta si tu la persoana a doua plural ca ma faci sa ma simt prost. Nu la fel de prost ca in cazul fumului de tigara, dar pe-acolo.

 • 123

  @adrenalitera: Fiindca vorbeai despre premise false, vreau sa-ti spun ca eu consider teza principala a articolului tau ca fiind vadit eronata si am sa explic si considerentele pe care le am in vedere cand afirm una ca asta. Dupa parerea mea aceasta discutie este total inutila si ea nici n-ar trebui sa existe. Asa cum am aratat si in cele ce preceda, in Romania exista o lege care, buna sau rea, utila sau inutila, este lege si trebuie respectata. Astfel, in virtutea dispozitiilor de reglementare, s-au amenajat locuri/localuri in care este permis fumatul si, per a contrario, a fost interzis in rest. Daca tu, nefumator fiind frecventezi un loc in care este permis fumatul este doar treaba/alegerea ta si n-ai nici un drept sa ma acuzi pe mine de faptul ca fumez, atentie, …in zona special amenajata in acest scop, deoarece, pe de-o parte, eu n-am de unde sa stiu ca pe tine te deranjeaza fumul de tigara sau faptul ca esti nefumator (evident, nu?), dar pot presupune, in mod rezonabil, ca NU TE DERANJEAZA, deoarece TE SITUEZI intr-un loc destinat fumatorilor (logic, nu?). Asta asa, la nivelul proceselor de intentie pe care, cu generozitate, ni le faceai… In rest, ti-am mai spus, respectand intotdeauna legea sunt ferm convins ca nu pot gresi niciodata. Nici macar moral. Alte repere mai clare decat legea nu-mi trebuie. In alta ordine de idei, sunt perfect de acord ca nu este nimeni obligat sa-mi suporte mie “aerele” infestate cu nicotina si noxe. Tocmai de aceea s-a adoptat si aceasta lege. Insa nici sa-mi interzica cineva, cu desavarsire, sa fumez intr-un local, nu mi se pare corect, cata vreme exista alternative si pentru nefumatori, ba, mai mult, apreciez ca, sustinand un astfel de rationament, ar face cetatenii nefumatori sa fie “mai egali” (daca-mi este permisa exprimarea) decat cei fumatori, lucru absolut nepermis. Pe scurt, s-ar institui un dezechilibru intre drepturile fumatorilor si cele ale nefumatorilor. Om fi noi blamati de toata lumea, viciosi, mai galbeni la fata, mai predispusi la imbolnaviri si, cu voia dumitale, mai saraci decat nefumatorii, dar, pana una-alta, tot cetateni romani suntem. In conditiile in care tutunul nu este pe lista substantelor interzise, ce putin deocamdata, de ce ati avea voi mai multe drepturi, ca nu inteleg? Cam asta ar fi, pe scurt, eroarea logico-juridica de care sufera opinia dumitale. Despre tonul prea obraznic deja am discutat si imi place sa cred ca l-ai adoptat doar ca pe o “licenta poetica” si as mai putea sa te acuz si de putina ipocrizie, dar in lipsa de dovezi concrete, prefer sa ma abtin. Inca ceva, eu nu prea scriu/spun “traznai” de felul meu. Cel putin asa spun cei ce ma cunosc. Chiar sunt curios la ce anume te-ai referit? Bafta la demonstratii!

 • 124

  Imi pare rau sincer pentru tine, si daca suporti greu situatia singura salvare este … emigrarea. Struto-camila romaneasca cu local mixt fumatori-nefumatori in spatii amenajate pentru fiecare categorie (intre care aerul circula liber, si deci si fumul) nu exista in tarile civilizate din Europa de Vest si America de Nord, unde nu se mai fumeaza in spatiile publice, institutii, firme, magazine cam din secolul trecut, ala de care inca tarisoara noastra se agata cu disperare la multe categorii…

  alt N-ai decat o solutie
  2011-05-02 23:52:31 | Raporteaza
 • 125

  @ charlex

  1. Permite-mi sa cred ca-ti trebuie si alte repere in afara de lege. Sunt convins, de exemplu, ca raspunzi la buna-ziua, chiar daca legea nu te obliga.

  2. Nu exista pub-uri speciale pentru fumatori, din cate stiu eu. Sun localuri unde oamenii se duc sa cante, sa danseze, sa vada un spectacol, sa agate etc. Faptul ca acolo fumatul este permis nu inseamna ca esti obligat sa fumezi. In consecinta, daca stii ca fumul tau de tigara deranjeaza pe altul, ai putea sa tii cont de asta si sa nu fumezi in interiorul localului. Repet, daca voi fumatorii ati fi de acord, noi nefumatorii ne-am pune un semnin frunte daca am sti ca il veti respecta.

  3. Faptul ca intru intr-un pub unde este permis fumatul nu inseamna ca accept situatia asta, ci ca nu am unde altundeva sa ma duc. Alternativa este sa stau acasa. Ceea ce inseamna ca inca fumatorii au prea multe drepturi si ca nefumatorii sunt discriminati. Normal ar fi ca toti patronii sa interzica fumatul si atunci veti fi voi nevoiti sa intrati in localurile unde nu se fumeaza pentru ca in alta parte nu aveti unde sa va duceti. P)atronii de localuri permit fumatul nu pentru ca le face placere, ci pentru ca sunt santajati de faptul ca fumatorii nu vor mai calca pe-acolo.

  4. Chiar mi-a venit o idee. O sa propun unui ONG urmatorul plan: contactat toti patronii de localuri si facuta propunerea ca peste un an sa interzica brusc fumatul in localul lor si sa semneze daca sunt de acord. Cu o saptaman inainte de data stabilita sunt contactati si li se comunica cati patroni au fost de acord sa fac acelasi lucru, pentru ca daca o majoritate covarsitoare nu vor fi de acord, e clar ca nici ei nu vor fi. Iti dai seama ca daca toti patronii interzic fumatul voi nu o sa aveti ce face si veti intra in acele localuri. Si va fi in avantajul patronilor pentru ca, daca isi pastreaza acelasi numar de clienti, cheltuielile de intretinere vor fi mult diminuate dac nu se fumeaza in local.

  O sa spui ca nu e drept si ca nu as face altceva decat sa inversez situatia si sa fie fumatorii discriminati in favoare nefumatorilor. Nimic mai fals. Un nefumator nu poate sa intre intr-un local plin de fum, prefera sa stea acasa, in timp ce un fumator poate sa intre intr-un local unde nu se fumeaza, dar in care exista o camera special pentru fumat cu aerisire, fotolii scrumiere si tot rahatul, exact cum barul ala are si toalete. In felul asta patronii castiga clienti in plus, anume nefumatorii care nu pun piciorul intr-un bar pentru ca nu suporta fumul. Ce zici de chestia asta? Crezi ca e realizabila?

 • 126

  Mda, groaznic… Deja polemica asta imi evoca un basm japonez pe care l-am citit in cursul claselor primare, in care era vorba despre doi buni amici ce cutreierau impreuna pe malul marii. La un moment dat, unul dintre ei zareste in departare niste puncte negre pe plaja si-i spune celuilalt : iata, sunt niste pari in zare! Amicul priveste si el atent si ii da replica : aceia nu sunt pari, cred ca sunt niste pasari care au poposit pe plaja. Evident reactia starneste contoversa si polemica se aprinde : sunt pari, ba sunt pasari, ba nu, sunt pari etcaetera… In tot acest timp, discutand in contradictoriu, amicii s-au apropiat destul de mult pe punctele respective si, vizibil enervat, cel care sustinea varianta cu pasarile ii spune celuilalt : tot zici ca sunt pari, stai, sa arunc cu piatra asta si o sa-ti dovedesc ca sunt pasari… Arunca cu piatra si pasarile, fiindca erau chiar niste pasari, isi iau grabite zborul. La care celalalt, implacabil, afirma : chiar daca zboara, tot pari sunt! Ma rog, imi cer scuze ca va plictisesc cu basme puerile insa dupa ce ma chinui sa iti explic ca eu, ca fumator, nu am de unde sa stiu ca tu NU esti fumator sau ca TE deranjeaza fumul de tigara, deoarece NU te cunosc de nicaieri si ca, vazandu-te intr-o zona unde fumatul este permis sunt obligat de logica sa ma gandesc ca, fie esti fumator inrait, fie n-ai nici o problema cu fumul de tigara, tu tot Batman, Batman :”…daca stii ca fumul tau de tigara deranjeaza pe altul, ai putea sa tii cont de asta si sa nu fumezi in interiorul localului.” N-am de unde sa stiu ca te deranjeaza fumurile, ca doar nu esti frate cu mama, pricepe odata, nu te face chinez! Nu stau sa fac studii sociologice prin PUB-uri, sa-mi dau seama daca sunteti fumatori sau nefumatori ori daca va deranjeaza fumul sau nu, ca risc sa fiu interpretat gresit, in sensul ca as avea vreo bucurie la ceilalti consumatori, sau : “Ce m.m. te uiti, ba, ne cunoastem de undeva?”, daca intelegi ce vreau sa-ti spun… Asa stand lucrurile, chiar nu consider ca pacatuiesc cu ceva. Apoi, cred ca in afara de “PUB-uri si acasa” mai sunt fix 4000 de miliarde de alte locuri unde poti merge linistit, dovada stand si faptul ca, personal, am cca. 6-7 ani de cand n-am intrat in vre-un PUB/club/disco/foaie verde si, o sa razi si n-o sa crezi, chiar nu mi-e dor! Recomand calduros drumetiile in mijlocul naturii sau, chiar pescuitul, daca esti amator… Nu mai vreau sa mai discut in contradictoriu pe tema fumatului fiindca deja devine obositor, ti-am adus suficiente argumente dar nu ai decenta sa recunosti ca ai gresit sarind, in mod absolut gratiut si visceral, la gatul tuturor fumatorilor pe motiv ca, vezi Doamne, isi permit sa fumeze …in spatiile amenajate pentru fumat. Unde ai vrea sa fumam, sub apa? Scuza-ma ca-ti spun, dar reactionezi exact ca atunci cand, aruncand cu c*cat in ventilator, te minunezi apoi ca te-ai stopit. (asta ca sa ramanem in zona comparatiilor de latrina…) Adica la ce te-ai astepta cand te duci intr-un local unde scrie mare “Fumatul permis”, sa se inchine toata lumea la tine si sa-si soptesca in barbi :”A sosit X-ulescu si, dupa haine, dupa port se vede de la o posta ca il deranjeaza fumul de tigara. Organic. Gata, nu mai fumeaza nimeni, chiar nu va este rusine, nesimtitilor?!” Daca asta iti doresti, evident suferi de naivitate si vei experimenta noi si noi deziluzii, te asigur! Apoi, poti sa propui tot ce visezi, oricarui ONG poftesti, personal nu ma deranjeaza si, fie vorba intre noi, in general, nu dau nici doua cepe degerate pe toate ONG-urile din lume si nu vad de ce ar da “…toti patronii”. Daca crezi cumva ca vei schimba lumea cu articole in care ne povestesti despre nevoia dumitale de a urina si alte vrajeli d’astea, iti urez succes, dar ma indoiesc sincer de sansele tale de reusita. Ia viata asa cum este, traieste-o si nu te mai agita fara rost, ca o sa mori de tanar si n-ai apucat macar sa fumezi si tu o tigara. Te deranjeaza foarte tare ca pipez eu la carciuma cate o mahoarca, dar despre tonele de noxe si poluare din infectia asta de oras ce mai ai de zis? Odata iesit din PUB, injuri copios si scapi de fumul meu de tigara, dar poluarea asta o respiri zi si noapte, vrei nu vrei. Gandeste-te!

 • 127

  Fumatul pasiv ne priveste pe noi toti, pana si in casele noastre, pentru ca fumatul partenerului, al unuia dintre parinti expune membrii familiei (copiii sunt cei mai afectati) la o intreaga serie de urmari extrem de periculoase. Desigur, fumatul poate fi considerat „o placere periculoasa” in functie de hotararea fiecaruia, iar unii ” trebuie ’sa tolereze indiferenta si nesimtirea altora .

 • 128

  @ charlex

  Da, se pare ca dilema noastra a ajuns in urmatorul punct: tu, avand scuza ca nu scrie pe fruntea noastra ca suntem nefumatori poti fuma linistit. ti-am zis ca daca voi fumatorii ati fi de acord sa nu fumati in preajma noastra mi-as pune acel semn in frunte. Sustin in continuare cu incapatanare ideea ca pentru a fi sigur ca nu deranjezi pe nimeni poti sa iesi afara sa fumezi. Eu asa as face. Doar nu fumez tigara de la tigara, as fi mult prea plictisit de locul in care stau ca sa fac asta si atunci as pleca acasa.

  Chestia cu poluarea e ca si cum mi-ai fura 10 lei din buzunar si la tribunal ai urla ca ce, astia sunt bani, sa-i bagam in puscarie pe aia care fura miliarde. Ma deranjeaza evident poluarea de orice gen (ca de aia e poluare, ca sa te deranjeze) dar ma deranjeaza si fumul de tigara. De asta din urma e mai simplu sa scap daca te-as face pe tine si pe altii ca tine sa intelegeti ca u va doare nimic daca iesit sa fumati afara decat mandria voastra stupida de fumatori pe care-i doare in cur de ceilalti. Daca esti intr-un pub si fumezi te asigur ca sansele cele mai mari este sa deranjezi pe cineva. Cel putin 90%, fac oricand cu tine acest pariu. Dara daca tu nu mergi prin pub-uri, despre ce vorbim aici? Despre principii? Pai nu prea le ai.

  Bineinteles ca nu schimbi lumea cu articole, dar crede-ma ca patronii abia ar astepta sa poata interzice fumatul fara sa-si piarda clientii. ONG-ul nu trebuie sa actioneze decat aranjand lucrurile in asa fel incat ei sa aiba incredere unul intr-altul si sa interzica in acelasi timp. Nu mi se pare chiar atat de greu. Ce-as mai rade sa va vad in locul nostru, obligati sa intrati acolo unde nu va convine ca doar nu o sa stati acasa.

  Si aia cu recomandarea drumetiilor in mijlocul naturii m-a dat pe spate. Parca te si vad pe munte, natura, peisaj, scotand tacticos o tigara, tragand un fum si exclamand: “Vai ce aer curat!”

 • 129

  @ charlex

  Mda,intrebarea este cine dintre noi vede pari zburand…

  Chestia cu poluarea este cam asa: tu furi din buzunarul cuiva 10 lei si la tribunal urli ca de ce se iau astai de tine si nu de marii evazionisti care fura miliarde. Amice, aici se judeca actiunea ta de a fuma in preajma nefumatorilor, nu cat de mult polueaza x sau y. Aia e alta poveste.

  Repet, nu m-ai convins ca daca ti se permite fumatul de catre patron acuma gata, poate sa te doara-n cur de ceilalti. Cum sa fac sa-ti explic? Sa presupunem ca ploua afara si te afli cu alta persoana intr-un adapost in care, evident nu-ti interzice nimeni sa fumezi. Cam ce-ti spune bunul tau simti sa faci daca te apuca nevoia de fumat?

  Si iti mai spun inca o data, daca fumatorii ar fi de acord sa nu mai fumeze in preajma noastra ne-am pune si noi, nefumatorii, un semn in frunte ca sa ne recunoasteti. Totusi, intr-un spatiu aglomerat, sansele sunt de cel putin 99% sa deranjezi pe cineva cu fumul tau de tigara. Fac oricand pariu cu tine ca astea sunt sansele.

  Oricum, daca tu nu mergi prin baruri, si nu deranjezi pe nimeni in realitate ci doar asa, principial, cred ca am pute fi chiar prieteni noi doi. Acuma ca ne-am imprietenit o sa-ti spun ca nici eu nu ma omor, doar ca-mi place muzica rock, jazz, blues, stand-up comedy, teatrul de club etc si ca vreau sa ma simt si eu bine la aceste evenimente, de-asta am facut eu urat aici pe blog. Daca voi, fumatorii, credeti ca nu am acest drept, asta e, macar am incercat.

  In alta ordine de idei, s-o crezi tu ca pe patroni nu i-ar interesa o solutie prin care sa interzica fumatul si, in acelasi timp sa-si pastreze si clienti, ba chiar sa castige clienti noi. Singura chestiune este ca trebuie sa interzica toti in acelasi timp. Chiar nu e greu pentru un ONG sa realizeze un astfel de proiect.

  Dar serios acuma, nu te supara, faza care m-a distrat cel mai tare a fost indemnul tau la iesirea in natura. Parca te si vad la munte, natura, padure, peisaj, ciripit de pasarele, aprinzandu-ti tacticos o tigara, inhaland cu nesat si exclamand: “Ah, natura, aer curat!”

 • 130

  Veţi râde sau nu, cunosc cel putin o ţară în care şi fumatul în maşina personală te costă vreo 250 de euro sub formă de amendă, dacă în maşină ai un copil… Nu mai spun de fumatul pe stradă, în parcuri, pe trotuar -deci în aer liber. Strict interzis, iar amenzile se aplică pe loc. Nu ai bani? Ai pus-o! Rămâi cu urme pe viaţă, la propriu. Iar pachetul de ţigări e ceva mai scump decât în U.E.

 • 131

  @Eu: mi se pare normal sa fii sanctionat daca esti atat de egoist si nesimtit incat sa-ti supui propriul copil la fumat pasiv ! Consider ca 250 de euro sunt prea putin pt. asa o grosolanie-marlanie, iar daca exista doar o singura tara care procedeaza asa, e mare pacat !

 • 132

  Si mai e ceva : egocentristul cu pricina, care-i fumeaza propriului copil in fata, nu poate intelege, ca tu care-l “amendezi” , esti mai sensibil si, da! , iti pasa mai mult de copilul acela decat lui , pseudo-parinte…,si daca ” indraznesti” sa-l tragi de maneca, desigur va sari ca ars( ca orice vinovat !), si-ti va striga ca-i arunci cu sfaturi, ca-l calomniezi, ca ai ceva cu el, nicidecum nu ar spune o vorba despre omul-copil-,care a fost “incredintat” spre protectie, grija, sensibilitate si responsabilitate …, atat pentru sanatatea fizica cat si psihica .

 • 133

  @Crista: 250 de euro înseamnă, în ţara respectivă, înseamnă aproape jumătate de salariu pentru localnici. E drept că pentru expati e o nimica toată. Ce e interesant, asta se întâmplă într-o ţară din Extremul Orient, nu într-una europeană…

 • 134

  @Eu: chiar ca e “curios” ca tara cu pricina este din Orient .Cu atat mai bine, respect , pentru ei ! E cazul si in aceasta pseudo-civilizata Europa , de asrfel de masuri .

 • 135

  @hamangiu 112: Se vede clar că ți-ai făcut studiile mai mult prin WC-ul școlii .Altfel, spui că ești fumător, dar vrei ca fumatul să fie declarat(nu “declarată”, cu cine ai învățat-vorba vine-acordurile gramaticale?) boală psihică. Ţi-ai cumpărat cumva şi o cămașă de forță? Citește comentariile lui charlex, ar putea fi o speranță pentru buba de la cap pe care o ai.

 • 136

  Drept sa iti spun, nu am vazut in Europa tara mai civilizata decat aia. Poate doar Luxemburgul sa fie pe undeva pe picior de egalitate la capitolul asta… mai sus, in nici un caz.

 • 137

  Corect este sa exista spatii pentru fumatori si pentru nefumatori. Proprietarul barului/ pubului, etc decide ce fel de business doreste sa conduca…Astfel si tu si eu vom avea posibilitatea sa alegem. Tu sa mergi la nefumatori…daca-ti va place acolo :-) pentru ca, bineinteles va fi gol si asta pentru ca fumatorii au o viata sociala mai intensa decat nefumatorii. Stai singura acolo, sau mai bine, stai acasa. Citat din Ronald Reagan: “Government’s first duty is to protect the people, not run their lives.” Sa ti minte asta gasculita socialista !

 • 138

  Ca si fumator ii respect pe cei ce nu fumeza: nu fumez in statia de autobuz cand sunt altii pe langa mine, nu arunc tigari pe jos, cand am nefumatori in grup ii intreb daca sa stam la nefumatori sau sa alegem un bar fara fum, nu imi aprind tigara NICIODATA intr-un loc pentru nefumatori. Dar imi doresc ca, daca voi aveti dreptul la un loc fara fum in care sa savurati o cafea sau o bere, la caldura, cu muzica faina si fara claxoane de masini si eu sa am dreptul sa fac la fel intr-un loc in care se fumeaza mai ales ca scrie mare pe usa “ATENTIE! IN ACEST LOCAL SE FUMEAZA – daca intrati va asumati riscul de a muri de cancer, de a va strica dintii, de a avea haine imbacsite de fum, veti fi in compania unor oameni care fumeaza si nu o sa le pese de voi pentru ca au tot dreptul si v-au atentionat de asta chiar de la intrare – va rugam nu intrati daca va deranjeaza fumul “.

 • 139

  Fumatul realizează o afumătoare de socializare. Cât timp socializarea va fi asociată cu fumatul nu se va ajunge la nici un rezultat. Întrebare: Ai alege vreodată din pudoare să porți chiloții unui gay?! Imaginează-ți că lumea asta, singura de care avem parte, este o pereche de chiloți. Cineva va trebui să rămână în final să se dedea la nudism. Tolerați-i frăților căci nu știu dacă și ei (fumătorii) la rândul lor vă vor tolera pe voi. Părerea mea este că în final veți fi asimilați cu totul într-un nor de fum. Așa cum nu se pot lăsa de fumat, la multe au renunțat să mai facă în viață. Este normal că mai uită câteodată să vă lase și vouă o gură de aer curat. Probabil că încercă să vă dezvețe să mai respirați. :lol:

  alt limbricul rozaliu
  2013-01-09 00:45:41 | Raporteaza
 • 140

  Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange solutions with other folks, why not shoot me an e-mail if interested.

 • 141

  can you take sildenafil while on adderall online viagra purchase kalp hastaları için viagra.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!