RSS Feed

Căsnicie: pentru a ieși din dragoste nu există decât metode didactice

vezi toate articolele de
13 Jan 2016 la 14:33 4 comentarii 1382 vizualizari.

Mereu mi-au plăcut poveștile cu perspectivă dublă, fie că este vorba de filme sau de cărți. Ba chiar și muzică – remember Nick Cave și Kylie Minogue cu Wild Rose? Căsnicie a lui Dan Coman (apărută la editura Polirom în 2015) este o astfel de poveste. El spune într-un interviu că nu putem vorbi despre carte ca despre un roman în sensul literar al cuvântului, Căsnicie ar fi mai degrabă un eseu. Fie. Partea bună vine din faptul că cititorul poate alege forma în care vrea să descifreze până la urmă relația perfect fragilă dintre doi soți care locuiesc într-un orășel călduț și mort cum sunt toate orășelele din provincie – în cazul acesta fiind vorba despre Bistrița.

Cartea începe cu un poem scris de Daria, prietena comună a celor doi soți – Pentru a ieși din dragoste nu există decât metode didactice, așa că lasă-ți părul pe umeri și vino – își începe ea propria carte, dedicată lor.

Pe Rebeca o cunoaștem prima dată din perspectiva soțului – profesor de Limba și literatura  română la cel mai mare liceu din oraș. Deloc complicată, poate chiar sălbatică, fără cochetăriile obișnuite femeilor de vârsta ei, îndrăgostită până peste cap de cel care-i va deveni soț. Dar îndrăgosteala și stângăciile ei în raport cu cei din jur (este o persoană timidă, nu leagă prietenii, nu iese în oraș singură, nu dă replică nici atunci când este umilită, e taciturnă și ușor distrată) devin din ce în ce mai deranjante pentru soțul dependent de atenția celor din jur, un timid care în schimb strălucește plin de umor atunci când are audiența potrivită. Și felul sălbatic de a fi al Rebecăi îl transformă încet, încet într-un morocănos taciturn, un nefericit care simte că se epuizează în gesturi mărunte, că nu are destul timp pentru el, veșnic în căutarea unei altei vieți – cea pe care și-o imagina și pe care nu reușește să o mai regăsească în realitate.

Nici apariția primului copil – Maria – nu îi ajută pe cei doi soți, dimpotrivă. Distanța crește pavată de scutece, oboseală, gătit și curățenie, printre sticluțele cu Milupa. Și, cu toate că Rebecăi îi este din ce în ce mai dor de corpul soțului său, timiditatea ei, felul în care se percepe după naștere și ceea ce se presupune că e o depresie post-partum masculină se transformă în alți aliați puternici care mușcă din intimitatea cuplului. Practic, timp de nouă ani, cei doi renunță pe rând la relația lor și singura perioadă în care se regăsesc este cea în care prietena lor comună, Daria, se transformă în conductor sexual între cei doi.

Există două scene de sex eșuat cu alte femei, una care-l frustrează emoțional pe bărbatul îndrăgostit de femeia care vrea doar să fie ținută în brațe și cealaltă care îl transformă, datorită nereușitei, în proprii lui ochi, într-o persoană integră, capabilă să își iubească din nou soția doar pentru că se simte iar puternic fiind incoruptibil sexual. Există tensiune în încercările lui eșuate, tensiune care se traduce și în relația cu Rebeca doar că, în cazul ei, eșuarea ține mai mult de frustrările datorate lipsei de comunicare dintre cei doi. Soțul smucit și țâfnos își dorește să iubească și să fie iubit însă nu este capabil să facă el primul pas niciodată. Sunt lucruri despre Rebeca care-i scapă, nu știe și nici nu-l interesează ce fel de cărți citește sau ce fel de muzică ascultă, spre exemplu nu știe că ea ascultă One de la U2 pe repeat, timp de o oră, în timp ce îl urmărește cum se joacă cu fetița în fața ferestrei. Dar știe că Daria citește cărți de psihologie și că îi place U2 și asta îl surprinde în mod plăcut.

Știm că o iubește într-un fel al său personal, aproape veninos uneori – e gelos retroactiv atunci când află că ea a fost violată sau pasional alteori – încearcă să o seducă în timp ce ea doarme și atunci când nu reușește – se masturbează cu gîndul tot la ea, se simte părăsit atunci când ea nu-i răspunde la mesaje. Însă nu reușește deloc să comunice cu lungana blondă de religie penticostală, cea pe care o urmărea pe furiș în autobuzul plin de navetiști și care l-a intrigat la prima întâlnire atunci când i-a făcut sex oral pe neașteptate. El a condus-o acasă până la jumătatea drumului. „Mai vorbim” i-a spus el când s-au despărțit atunci, într-o noapte de iarnă cu ger. Însă, în realitate, n-au mai vorbit cu adevărat niciodată.

Personal, trebuie să recunosc, prima parte a Căsnicie(i) cu tensiunile ei și incoerența cu care se tratează cei doi soți (ba e caldă, ba e rece) mi-a plăcut cel mai mult.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 4 comments
 • 1

  am un prieten care din pacate a avut o copilarie nefericita. dupa 20 ani de casnicie parintii lui au divortat. iar in ziua sentintei, judecatoarea i-a spus mamei sale, nu stiu doamna cum a-ti putut sta 20 ani langa un asemenea om.

 • 2

  e un adevarat calvar divortul. mai ales cand vezi cum persoana de langa tine se schimba in ceva in care nici nu te astepti.

 • 3

  ここ2年間、株価の上昇で含み資産を大きく増やした富裕層の方々も多いことだろう。今回は1億円を超える超高級腕時計をZUU online編集部が選出した。カタログやオークションで開示されている商品をもとにしているため、特別発注の商品などは入っていないことはご容赦いただきたい。 シャネル時計 修理 6段 bestevance.com/../

 • 4

  Sexul este pre?ul pe care il platesc femeile pentru casnicie. Casnicia este pre?ul pe care barba?ii il platesc pentru sex.

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!